Med biogas kör du precis som vanligt, men smartare!

Biogas är ett svenskt och lokalproducerat bränsle som är smart både för plånboken och klimatet.

Med biogas kör du precis som vanligt, men med ett svenskt, ofta lokalproducerat, bränsle med låga utsläpp och som dessutom är billigare än bensin.

Biogas är ett svenskt och ofta lokalproducerat bränsle som tillverkas av restprodukter

Biogas produceras i Sverige främst genom rötning av organiskt material som avloppsslam, gödsel, lantbruksgrödor och matavfall. Biogas produceras ofta lokalt i närheten av där det tankas.

Genom att köra på biogas bidrar du till att samhället får avsättning för sina restprodukter och du vet var gasen kommer från: svenska skolor, restauranger, hushåll och jordbruk.

Genom att köra på biogas stödjer du dessutom lokala bönder och företag.

Det finns ett brett utbud av nya och begagnade biogasfordon

Biogasfordon finns inom alla segment, från minsta bilmodell till transportbilar, bussar och tunga lastbilar.

Audi, Ford, Seat, Skoda, Suzuki och Volkswagen är några av de biltillverkare som erbjuder biogasbilar. På begagnatmarknaden finns det också biogasbilar från exempelvis Mercedes, Opel, Volvo och Subaru. Dessutom går de flesta bilar att konvertera till biogas, exempelvis är Ford Mustangen på bilden efterkonverterad till biogas.

fordonsgas.se och miljofordon.se finns översikter av biogasfordon.

En biogasbil är som en vanlig bil fast med dubbla tankar

Gasbilar har en förbränningsmotor. Utöver gastank är bilen utrustad med vanlig tank för bensin. Munstycket till gastanken sitter precis intill tanklocket för bensin. När du kör märks ingen skillnad i acceleration eller i motorstyrka. Om gasen tar slut slår motorn automatiskt om till bensindrift utan att du märker det.

Med biogasbil kommer du vanligtvis 65-100 mil

De flesta personbilsmodeller har tankar som gör att du kan köra mellan 30 och 60 mil på gas. Tillsammans med bensintanken ligger räckvidden oftast på mellan 65 och 100 mil. Lätta lastbilar har vanligtvis en total räckvidd mellan 45 och 75 mil och då räcker gasen 35–45 mil.

Biogas är ett av de mest klimatsmarta energislagen

Genomsnittlig biogas som drivmedel är till största delen förnybar. Jämförs de direkta utsläppen minskar du dessa med runt 95 procent genom att köra på biogas istället för bensin eller diesel.

Tar man också hänsyn till de utsläpp som skulle uppstå om råvaran inte användes för biogasproduktion blir utsläppen negativa, det vill säga biogas minskar utsläppen med mer än 100 procent. (Läs mer om resonemanget på energigas.se)

Jämfört med en dieselbil släpper du dessutom inte ut farliga partiklar som kväveoxider (NOx) och partikelämnen (PM) – något som inte ens diesel med förnybar HVO kommer ifrån.

Bonus Malus ger 10.000 kr tillbaka vid köp av ny biogasbil

När du köper en ny biogasbil får du 10 000 kr i bonus från staten. Bonusen betalas ut ungefär 6 månader efter bilköpet. Se transportstyrelsen.se för mer information.

Låg fordonsskatt och lågt förmånsvärde med biogasbil

Med biogasbil blir fordonsskatten väldigt låg. Har du tjänstebil i jobbet så är ytterligare en fördel att biogasbilar har lågt förmånsvärde.

Här ovan ser du skillnaden i fordonsskatt mellan en Suzuki S-Cross bensinbil (6.511 kr/år) respektive biogasbil (371 kr/år) och förmånsvärde (3.653 kr/mån respektive 2.308 kr).

Över 200 gastankställen – och fler kommer hela tiden

I Sverige finns över 200 gastankställen. I Kronobergs län finns det för närvarande tankställen i Alvesta, Ljungby, Markaryd, Tingsryd, Växjö (2 st) och Älmhult. Även i grannlänen finns gott om tankställen.

Det finns flera appar som gör det enkelt att hitta gastankställen både i Sverige och Europa, tre av dessa är:
Tanka Grönt. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android. Visar tankställen i Sverige.
E.ON. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android. Visar tankställen i Sverige.
gibgas. Appen kostar cirka 50 kr och finns för både iPhone och Android. Visar tankställen i Europa.

Webbplatser med kartor över biogasmackar:
Energigas.se
Eon.se

Biogas är billigare än bensin

På pumpen eller mackens skyltning ser det ut som att gas är dyrare än bensin eller diesel, men det är tvärtom billigare (vanligtvis runt 2 kr lägre än motsvarande bensinpris).

Förklaringen till siffran är att gas säljs i kilo och att ett kilo gas motsvarar 1,5 liter bensin.

Exempel:
Om biogasen kostar 18,75 kr per kg motsvarar det 12,50 kr per liter bensin. 18,75 / 1,5 = 12,50 (Gaspris / 1,5 = motsvarande bensinpris.)