Veterinären med hela Småland och Blekinge som arbetsområde kör biogasbil

Caroline Almroth Larsson arbetar som veterinär över hela Småland, Blekinge och Öland. Det blir mycket tid och många mil i bilen – och sedan 2017 spenderar hon dem i en biogasbil.

Eftersom Caroline kör runt 3000 mil i jobbet och dessutom ytterligare en hel del privat tyckte hon det kändes dumt att köra på bensin eller diesel på grund av utsläppen. Valet föll därför på en biogasbil.

– Biogas är ju bra, det kan du göra av koskit och allt annat som är organiskt. Och så är det oftast lokalproducerat, säger Caroline, som berättar att hon blev övertygad om att biogas är ett bra alternativ på en öppet hus-kväll om biogas.

Smidigt med serviceavtal

Hon är väldigt nöjd med sin bil, en fyrhjulsdriven och automatväxlad Suzuki S-Cross.

– Det är en väldigt bra bil och den är bekväm att köra, men den hade gärna fått vara lite större för att bättre få plats med det jag behöver ha med mig i jobbet, säger Caroline och fortsätter:

– Jag är också väldigt nöjd med serviceavtalet för bilen. Företaget som jag har serviceavtalet hos, och som jag också köpt bilen av, är specialiserat på biogasbilar och är väldigt flexibla och tillmötesgående. Bilen servas två gånger om året och då ingår rengöring och städning.

Lätt att hitta tankställen med app

I början hade Caroline stor nytta av appen ”Fordonsgas Sverige” som visar var biogastankställena ligger. Hon planerade tankningarna eftersom det inte finns mackar överallt där hon kör i jobbet, framför allt i delar av Kalmar län har det varit glest, men finns det fler mackar där och ytterligare några är på gång.

– Nu tänker jag inte på det längre, eftersom jag vet var tankställena finns så blir det naturligt att tanka när man passerar, säger Caroline, och avslutar:

– Skulle jag få önska något skulle jag vilja ha biogasmackarna på de vanliga bemannade bensinstationerna. Både så man kan tanka bensin, gå på toaletten eller köpa något att dricka/äta. Eller åtminstone automater med kaffe och dylikt!

OM CAROLINE ALMROTH LARSSON

BOR
I Vislanda med sin familj

BIL
Suzuki S-Cross, årsmodell 2017. Efterkonverterad till biogas. Startar på bensin och växlar över till biogas automatiskt.

RÄCKVIDD
Runt 33 mil på biogas och cirka 50 mil på bensin