Naturligt att välja lokalproducerat bränsle

Senast det var dags för familjen Östling/Petersson att byta bil blev det en rymlig biogasbil som hela familjen får plats i.

– Vi har tidigare haft en etanolbil och vi ville fortsätta på det miljövänliga spåret och bidra så gått vi kan till en bättre miljö. Eftersom biogasen i området Alvesta/Växjö är lokalproducerad kändes det naturligt att välja biogas, säger Ronny Östling.

Utrymmet i bilen en viktig faktor

– När vi tittade på olika bilalternativ så var det viktigt att bilen skulle rymma hela familjen och då kände vi att bäst valet för oss var en Passat, den är rymlig i kupén och har stor lastutrymme, säger Anna Petersson.

Bra räckvidd på biogas

”Räckviddsångest” är ett begrepp som man hör om ibland. Och just räckvidden var en av de saker som familjen Östling/Petersson funderade på inför köpet av biogasbil.

– Ja, det funderade vi en del kring – men såhär i efterhand med runt 45 mil räckvidd på biogas och två tankstationer inom cirka en mils radie från hemmet så är det inga som helst problem för vardagskörningen, säger Ronny och fortsätter:

– Och de gånger vi har kört längre sträckor så har det alltid funnits biogastankställen på vägen, vilka man hittar lätt med de appar som finns.

– Skulle det knipa så kommer vi dessutom lika långt till på bensin som på biogas, men det är inget vi har behövt utnyttja ännu så länge, avslutar Anna.

OM FAMILJEN ÖSTLING/PETERSSON

Anna och Ronny med barnen Arvid och Olle.

BOR
Liten gård i byn Ellanda (cirka 2 mil från Växjö)

BIL
VW Passat, årsmodell 2015 (biogas)

RÄCKVIDD
Cirka 45 mil på biogas och cirka 45 mil på bensin